Gå til hoved-indhold

VERDEN SOM ATELIER – FYNBOERNES VÆRKER BLIVER TIL


Særophængningen af museets samling sætter fokus på, hvor og hvordan de fynske kunstnere skabte deres værker. Kunst afspejler de omstændigheder og rum i hvilke, de bliver til, og de fynske malere brugte verden som atelier – fra Svanninge Bakker ved Faaborg til Pisa i Italien. For mange kunstnere er atelieret et afgrænset rum, hvor de kan lukke alle distraktioner ude og tillade en intens fokusering af opmærksomheden. For andre er atelieret et rum uden vægge – et hjørne af naturen eller et sted i det offentlige rum. Uanset valget af sted skaber kunstnerne arbejdszoner, der får indflydelse ikke alene på skabelsesprocessen, men også på den oplevelse af nærvær værkerne kan give selv mange år efter, de er malet. Samlingsophængningen ”Verden som atelier” undersøger, hvordan Fynboernes værker blev til, og den går bagom nogle af de myter, som er opstået omkring deres billeder. Kunstnerens værksted – atelieret – forstås bredt, når det demonstreres, hvordan kunstnere som Fritz Syberg, Peter Hansen, Johannes Larsen og Jens Birkholm brugte naturen som atelier, men ofte færdiggjorde og videreudviklede motiverne hjemme. Ligeledes synes zonerne mellem privatliv og arbejdsliv at være flydende, når arbejdet foregik i hjemmet og vindueskarmens potteplanter, børnene i sengen og den malende hustru udgjorde motivet.

Dato og tid

Lør. d. 12. jan. 2019
Fre. d. 20. dec. 2019

Sted

Faaborg Museum
Grønnegade 75
5600 Faaborg
Vis på kort

Kontakt

62 61 06 45
Museets hjemmeside

It is not the end of the world

It is not the end of the world

I 2019 inviterer Cisternerne nysgerrige opdagelsesrejsende med ind i en mørk fremtid. Det danske kunstnerkollektiv SUPERFLEX har omformet og oversvømmet det tidligere vandreservoir på Frederiksberg, der i dag fungerer som Hovedstadens underjordiske kunsthal.

Dato og tid

Lør. d. 16. mar. 2019
Lør. d. 16. nov. 2019

Sted

Cisternerne
Søndermarken
2000 Frederiksberg
Vis på kort

Kontakt

28 98 01 23
Museets hjemmeside

Bauhaus #itsalldesign

Designmuseum Danmark deltager i den internationale fejring af 100-året for Bauhaus-skolen med en ny stor særudstilling
Udstillingen behandler alle aspekter af skolens aktiviteter, dens indflydelse og relevans. Den viser, hvordan nutidens design og designere har videreført arven fra Bauhaus og ikke mindst, hvorledes de designmetoder, som var med til at forandre samfundet radikalt for hundrede år siden, stadig er relevante i dag. ’Bauhaus #itsalldesign’ rummer både kendte hovedværker og ikke tidligere udstillede værker, inden for alle Bauhaus’ virkefelter: design, arkitektur, kunst, film, fotografi, scenekunst og reklame. Store navne som bl.a. Marianne Brandt, Marcel Breuer, Lyonel Feininger, Walter Gropius og Wassily Kandinsky er repræsenteret i udstillingen, ligesom samtidige internationale designstjerner som, fx Lord Norman Foster, Konstantin Grcic, Hella Jongerius og Enzo Mari. Udstillingen lægger særlig vægt på Bauhaus-skolens interesse i sociale forhold, eksperimenter og processer og på Bauhaus-designtænkningens tilstedeværelse i alle aspekter af vor tids designsamfund. Design, der skaber rammer for liv. I forlængelse af Bauhaus-udstillingen viser Designmuseum Danmark en egenproduceret udstilling ’Bauhaus – Danish Design’, hvor der lægges vægt på forskelle og ligheder, når to af designhistoriens centrale, internationale strømninger mødes. Og museets gæster inviteres til selv at prøve kræfter med skolens metoder i et stort specialindrettet Bauhaus-værksted med fokus på form, farve og bevægelse.

Dato og tid

Man. d. 01. apr. 2019
Søn. d. 01. dec. 2019

Sted

Designmuseum Danmark
Bredgade 68
1260 København K
Vis på kort

Kontakt

33 18 56 56
Museets hjemmeside

Dannebrog 800 år

Dannebrog 800 år

Den 15. juni 1219 kom Dannebrog til syne på himlen over Lyndanise i Estland, hvor Valdemar Sejr var trængt i kampen mod de estiske hedninge. Sådan siger et gammelt sagn, og under alle omstændigheder endte slaget med dansk sejr. På Frederiksborg fejrer vi Dannebrogs 800-års fødselsdag med en udstilling, der skildrer de danske korstog i Østersøen og erobringen af Estland.

Dato og tid

Lør. d. 13. apr. 2019
Tir. d. 31. dec. 2019

Sted

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot
Frederiksborg Slot 10
3400 Hillerød
Vis på kort

Kontakt

48 26 04 39
Museets hjemmeside

Særudstilling - Naturens Juveler


Ny særudstilling viser unikke smykker skabt med inspiration fra naturen. 35 særligt indbudte danske og udenlandske guld- og sølvsmede har taget imod udfordringen om at forevige udvalgte dyr i ædelmetaller, ædelsten, smykkesten og kulturperler, som skønne unikasmykker og fantastiske kunstobjekter. Kunstnerne har skarpt fokus på at fange dyrenes helt specielle karaktertræk. Resten af året vil man kunne nyde disse helt specielle kreationer i tæt sammenhæng med Naturama’s permanente naturhistoriske udstilling.

Dato og tid

Ons. d. 01. maj. 2019
Tir. d. 31. dec. 2019

Sted

Naturama
Dronningemaen 30
5700 Svendborg
Vis på kort

Kontakt

62 21 06 50
Museets hjemmeside

CIRKUS

Cirkus

Gl. Holtegaard kaster med udstillingen CIRKUS nyt lys over udvalgte tematikker omkring cirkusmotivet i kunsten helt tilbage fra 1890’erne og frem til i dag. Udstillingen er en stor gruppeudstilling, der præsenterer værker af nulevende såvel som ældre kunstnere fra ind- og udland. KUNSTNERE Miriam Bäckström (SE), Flemming Bergsøe (DK), Vilhelm Bjerke-Petersen (DK), Alexander Calder (US), Franciska Clausen (DK), Hans-Peter Feldmann (DE), Leo Gestel (NL), Harald Giersing (DK), Isaac Grünewald (SE), Preben Hornung (DK), Henri-Gabriel Ibels (FR), Henrik Plenge Jakobsen (DK), Pauline Curnier Jardin (FR), Svend Johansen (DK), Ernst Ludwig Kirchner (DE), Pyke Koch (NL), Michael Kvium (DK), Peter Land (DK), Vilhelm Lundstrøm (DK), Kees Maks (NL), Daria Martin (US), Paul McCarthy (US), Albert Mertz (DK), Jais Nielsen (DK), Robert Storm Petersen (DK), Hans Scherfig (DK), Superflex (DK), Tal R (DK), Henri Toulouse-Lautrec (FR), Viggo Rivad (DK), J.F. Willumsen (DK) PERSORMATIVT FORMIDLINGSPROGRAM Udstillingen ledsages af et performativt formidlingsprogram. Gl. Holtegaard ønsker at prøve kræfter med et fortrinsvis scenekunstbaseret formidlingsprogram funderet i live performance. KATALOG I forbindelse med udstillingen udgives et rigt illustreret katalog med artikler, der inddrager og diskuterer cirkusmotiver fra forskellige faglige vinkler. Blandt forfatterne til kataloget er kunsthistoriker og -kritiker Peter Michael Hornung, kulturkritiker Bo Tao Michaëlis samt Cirkusmuseets tidl. direktør, Anja Olsen, der tilsammen fører læseren igennem kultur-, litteratur-, film- og kunsthistorien og på allerfineste vis danner bro til cirkusmotiverne i kunsten. Udstillingskataloget udkommer samme dag som udstillingen åbner.

Dato og tid

Fre. d. 23. aug. 2019
Søn. d. 05. jan. 2020

Sted

Gl. Holtegaard
Attemosevej 170
2840 Holte
Vis på kort

Kontakt

45 80 08 78
Museets hjemmeside

Kunst og kærlighed

Carl-Henning Pedersen, Jerusalem

Med Carl-Henning Pedersens akvareller og Sidsel Ramsons fotografier fra deres mange rejser fortælles med denne udstilling historien om deres inspirerende samliv. Et liv baseret på kærlighed og kunstnerisk samspil mellem hendes fotojournalistik og hans fabulerende billedsprog. "At rejse er at leve" skrev H.C. Andersen i "Mit Livs Eventyr" fra 1855. At rejse var også en essentiel inspirationskilde for maleren Carl-Henning Pedersen og fotografen Sidsel Ramson gennem deres 30 år sammen. Deres mange rejser til fremmede himmelstrøg og andre kulturer, hvor de med hver deres udtryksform nedfældede deres indtryk - han i farvemættede malerier og akvareller, hun i fortællende fotografier - resulterede i en spændende dialog mellem de to kunstnere. Hvor hun med sin kameralinse kommer helt tæt på mennesker i situationer fra dagligdag, fest, krig og fattigdom - billeder, der også er overraskende aktuelle i dag - gengiver han i sine farverige akvareller lyset, varmen og fremmedheden i sin fantasikunst. For ham var rejser forbundet med at male akvarel - og det var hans form for dagbog. Med parallelle dagbogsskildringer land for land giver udstillingen et indblik i, hvordan maleren og fotografen omsatte deres oplevelser til individuelle kunstneriske udtryk i et kærligt samspil. Akvareller, ikke tidligere udstillet, og velkomponerede, dynamiske fotografier fylder væggene.

Dato og tid

Fre. d. 06. sep. 2019
Søn. d. 16. feb. 2020

Sted

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum
Birk Centerpark 1
7400 Herning
Vis på kort

Kontakt

96 28 86 50
Museets hjemmeside

Robotterne kommer

Robotterne kommer

Udstilling om industri i det 21. århundrede Allerede i de tidlige 1980’ere dukkede robotterne op i den odenseanske industri, men først i løbet af de…

Dato og tid

Fre. d. 06. sep. 2019
Søn. d. 17. nov. 2019

Sted

Danmarks Industrimuseum
Gasvej 17 - 19
8700 Horsens
Vis på kort

Kontakt

75 62 07 88
Museets hjemmeside

NYEKSPRESSIVT OG NYFIGURATIVT MALERI


Tal R er internationalt anerkendt og rigt repræsenteret i museets samling. Også Jonathan Meese og Daniel Richter arbejder nyfigurativt og nyekspressionistisk. I løbet af 1990’erne sker der en genopblomstring af et nyekspressivt og nyfigurativt maleri. Repræsentanterne herfor arbejder traditionsbevidst og med opmærksomheden rettet mod maleriets udtryksmæssige muligheder. Grundlæggende maleriske problemstillinger er atter kommet på dagsordenen, hvilket ikke mindst gælder forholdet mellem billedflade og billedrum, figuration og abstraktion, form og farve, skrift og gestus.

Dato og tid

Fre. d. 06. sep. 2019
Tir. d. 31. dec. 2019

Sted

Holstebro Kunstmuseum
Museumsvej 2 A
7500 Holstebro
Vis på kort

Kontakt

97 42 45 18
Museets hjemmeside

DK – US HEERUP & MATHIESEN


På toppen af sin kunstneriske karriere var den danske kunstner Henry Heerup (1907-93) stærkt repræsenteret ikke alene i Danmark, men også på en række væsentlige udstillinger på bl.a. MOMA, Guggenheim og Smithsonian i USA. Udviklingen af det spontant abstrakte maleri i Europa, som kulminerede i kunstnersammenslutningen CoBrA, gav i 1960-70erne også genlyd i udlandet og bragte for alvor Heerup fra den nationale til den internationale kunstscene. I efteråret 2019 viser Heerup Museum en farverig dialogudstilling med den dansk-amerikanske keramiker og billedkunstner Gert Mathiesen (1951-2013). Heerup og Mathiesen er to folkelige og farverige kunstnere, der på hver deres måde tog afsæt i et oldnordisk billedsprog og heraf skabte et maleri med en enkel farvestærk symbolik. Gert Mathiesen voksede op i Danmark og fik sin kunstneriske dannelse i et Europa præget af optimisme og udviklingen af et frit og spontant billedsprog. Efter at være emigreret til USA i 1986 skiftede han leret ud med pensel og lærred og fik for alvor glæde af den nordiske og folkelige billedtradition, som Heerup og hans generation havde båret frem årtier tidligere. Fra sin base i New York udviklede Mathiesen sit eget kunstneriske udtryk i en sammensmeltning af de danske rødder og indtryk fra den hektiske hverdag i storbyen New York. Med udstillingen DK – US Heerup & Mathiesen udfoldes en spændende dialog mellem værker af to kunstnere, der trods adskillelse i livsbane og tid, havde en sammenfaldende interesse for livets store spørgsmål, som de ses indlejret i det enkle hverdagsliv. Det er derfor en stor glæde at introducere Gert Mathiesens kraftfulde malerier og grafiske værker til et dansk publikum. Trods et langt professionelt liv med keramikken og billedkunsten i hhv. Danmark og USA er det første gang Mathiesens værker vises på et dansk kunstmuseum. Med udstillingen trækkes friske tråde mellem Danmark og USA, og den internationale styrke i Heerups særegne billedsprog tages op til diskussion.

Dato og tid

Tor. d. 12. sep. 2019
Søn. d. 26. jan. 2020

Sted

Heerup Museum
Kirkesvinget 1
2610 Rødovre
Vis på kort

Kontakt

36 37 87 03
Museets hjemmeside

Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab


"Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab" kaster et nyt blik på den populære og respekterede Kristian Zahrtmann (1843 – 1917) og hans udfordrende skildringer af mænd, kvinder og sig selv. Motiverne kan i dag betegnes som "queer-kunst"!, altså anderledes i forhold til samfundets vedtagne normer og "den gode smag". Værkerne forestiller bl.a. handlekraftige historiske kvinder, erotiske mandlige modeller og farverige selvportrætter, der handler om køn, identitet og iscenesættelse.

Dato og tid

Fre. d. 20. sep. 2019
Søn. d. 05. jan. 2020

Sted

Fuglsang Kunstmuseum
Nystedvej 71
4891 Toreby L
Vis på kort

Kontakt

54 78 14 14
Museets hjemmeside

(WEAK) FORCE

Horny vacuum

Kunstner Lea Porsagers udstilling [WEAK] FORCE er en promiskuøs leg mellem det spirituelle og kvantefysik. Udstillingen går til kvantefysikken gennem tantrisk praksis og Kundalini-teknologi.

Dato og tid

Søn. d. 22. sep. 2019
Søn. d. 22. dec. 2019

Sted

Museet for Samtidskunst
Stændertorvet 3A
4000 Roskilde
Vis på kort

Kontakt

46 31 65 70
Museets hjemmeside

KUNSTNERBRØDRE. RING & BRENDEKILDE

Ring og Brendekilde

Udstillingens fokus er det usædvanlige kunstneriske parløb mellem kunstnerne L.A. Ring (1854-1933) og H.A. Brendekilde (1857-1942), der finder sted i perioden 1880-1920. Begge kommer fra fattige kår og deler i perioder både værelse og atelier i København i en tid præget af store politiske og sociale forandringer. Som brødre i kunsten deler de et fælles udgangspunkt, men udvikler sig forskelligt og får et forskelligt efterliv. Fælles for Ring og Brendekilde er deres sociale engagement. De skildrer livet, arbejdet og døden på landet blandt de fattigste, hvor de er vokset op, og motiverne udgør nogle af realismens fremmeste eksempler i dansk billedkunst.

Dato og tid

Søn. d. 22. sep. 2019
Søn. d. 26. jan. 2020

Sted

Nivaagaards Malerisamling
Gammel Strandvej 2
2990 Nivå
Vis på kort

Kontakt

49 14 10 17
Museets hjemmeside

Den anden guldalder. Johan Ludvig Lund over alle grænser


Glemmebogen rummer mange kunstnere, og guldaldermaleren Johan Ludvig Lund (1777-1867) er en af dem. Men han fortjener bedre, for Lund spillede en vigtig rolle i det europæiske og danske kunstliv i første halvdel af 1800-tallet. Han var en af de få kunstnere, der modtog offentlige bestillinger, og han malede derfor store billeder fra danmarkshistorien til Christiansborg og en lang række altertavler til små og store kirker i hele landet. Samtidig fungerede han som portræt- og landskabsmaler og havde et imponerende internationalt netværk, der inkluderede kunstnere, digtere og intellektuelle som Caspar David Friedrich, J.C. Dahl, de tyske nazarenere og familierne Brun, Schiller og Humboldt. Som professor på Kunstakademiet uddannede han sammen med C.W. Eckersberg den generation af danske kunstnere, vi kender som guldaldermalerne. Mens Eckersberg er kendt som ”dansk malerkunsts fader”, har få imidlertid hørt om Lund, selvom han spillede en lige så vigtig rolle i samtidens kulturliv som lærer og kunstner. I efteråret 2019 vil Den Hirschsprungske Samling åbne glemmebogen med udstillingen Den anden guldalder. Johan Ludvig Lund over alle grænser. Her vil museets gæster møde værker af Lund, af hans venner i Danmark og Tyskland og af hans studerende. Udstillingen viser alle facetter af Lunds virke fra store historiemalerier med motiver fra antikken til portrætter, altertavler og landskaber. Netop med landskabsmaleriet satte Lund sit måske vigtigste aftryk med sin undervisning af kunstnere som J.Th. Lundbye, Louis Gurlitt, Christian Morgenstern, Vilhelm Kyhn og P.C. Skovgaard. Udstillingen er dermed en anledning til at møde gamle kendinge og glemte mestre og minde os om, at kunstkanonen er omskiftelig og til evig forhandling. I 2020 vil udstillingen rejse videre til Ribe Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg, imens den til sidst vises i Tyskland på Museum Behnhaus Drägerhaus, Lübeck.

Dato og tid

Ons. d. 25. sep. 2019
Søn. d. 12. jan. 2020

Sted

Den Hirschsprungske Samling
Stockholmsgade 20
2100 København Ø
Vis på kort

Kontakt

35 42 03 36
Museets hjemmeside

Det Fjerde Sted


Den 27. september slår Tekstilmuseet dørene op til udstillingen Det Fjerde Sted, som er en udstilling med den åndelige verden som omdrejningspunkt. Det handler om engle, andre dimensioner og om stilhed som nøglen til visdom.

Dato og tid

Fre. d. 27. sep. 2019
Søn. d. 19. jan. 2020

Sted

Tekstilmuseet
Vestergade 20
7400 Herning
Vis på kort

Kontakt

96 26 19 20
Museets hjemmeside

Efterårsdage på museet.

Natur.
Få naturoplevelser i efterårsferien den 14. og 15.. oktober 2019.
Oplev naturen og prøv kræfter med kulturhistorien på Landbomuseet. Naturvejlederen vil fortælle og give gode oplevelser. Kom og pres dine medbragte æbler til lækker og sund saft. Husk at medbringe beholdere til at bringe saften hjem. Du kan male mel og bage brød over bål. Fremstil dit reb til et sjippetov. Oplev efterårets smukke farver og lån en GPS for et finde skatte på engen. Cafeteriet i Stalden er åbent. Tag madpakken med og brug en dag i vores skønne natur. Det er gratis at deltage i aktiviteterne. Hvis du vil besøge udstillingerne koster det 20 kr. for børn og 40 kr. for voksne. Arrangør: Landbomuseet Kolding og By- og Udviklingsforvaltningen. Turleder: Nanna Winbladh, 30352612.

Dato og tid

Man. d. 14. okt. 2019 10:00
Tir. d. 15. okt. 2019 17:00

Sted

Landbomuseet Kolding
Brødsgårdsvej 52
6000 Kolding
Vis på kort

Kontakt

61 33 99 52
Museets hjemmeside