Gå til hoved-indhold

Kunst og kærlighed

Carl-Henning Pedersen, Jerusalem

Med Carl-Henning Pedersens akvareller og Sidsel Ramsons fotografier fra deres mange rejser fortælles med denne udstilling historien om deres inspirerende samliv. Et liv baseret på kærlighed og kunstnerisk samspil mellem hendes fotojournalistik og hans fabulerende billedsprog. "At rejse er at leve" skrev H.C. Andersen i "Mit Livs Eventyr" fra 1855. At rejse var også en essentiel inspirationskilde for maleren Carl-Henning Pedersen og fotografen Sidsel Ramson gennem deres 30 år sammen. Deres mange rejser til fremmede himmelstrøg og andre kulturer, hvor de med hver deres udtryksform nedfældede deres indtryk - han i farvemættede malerier og akvareller, hun i fortællende fotografier - resulterede i en spændende dialog mellem de to kunstnere. Hvor hun med sin kameralinse kommer helt tæt på mennesker i situationer fra dagligdag, fest, krig og fattigdom - billeder, der også er overraskende aktuelle i dag - gengiver han i sine farverige akvareller lyset, varmen og fremmedheden i sin fantasikunst. For ham var rejser forbundet med at male akvarel - og det var hans form for dagbog. Med parallelle dagbogsskildringer land for land giver udstillingen et indblik i, hvordan maleren og fotografen omsatte deres oplevelser til individuelle kunstneriske udtryk i et kærligt samspil. Akvareller, ikke tidligere udstillet, og velkomponerede, dynamiske fotografier fylder væggene.

Dato og tid

Fre. d. 06. sep. 2019
Søn. d. 16. feb. 2020

Sted

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum
Birk Centerpark 1
7400 Herning
Vis på kort

Kontakt

96 28 86 50
Museets hjemmeside

DK – US HEERUP & MATHIESEN


På toppen af sin kunstneriske karriere var den danske kunstner Henry Heerup (1907-93) stærkt repræsenteret ikke alene i Danmark, men også på en række væsentlige udstillinger på bl.a. MOMA, Guggenheim og Smithsonian i USA. Udviklingen af det spontant abstrakte maleri i Europa, som kulminerede i kunstnersammenslutningen CoBrA, gav i 1960-70erne også genlyd i udlandet og bragte for alvor Heerup fra den nationale til den internationale kunstscene. I efteråret 2019 viser Heerup Museum en farverig dialogudstilling med den dansk-amerikanske keramiker og billedkunstner Gert Mathiesen (1951-2013). Heerup og Mathiesen er to folkelige og farverige kunstnere, der på hver deres måde tog afsæt i et oldnordisk billedsprog og heraf skabte et maleri med en enkel farvestærk symbolik. Gert Mathiesen voksede op i Danmark og fik sin kunstneriske dannelse i et Europa præget af optimisme og udviklingen af et frit og spontant billedsprog. Efter at være emigreret til USA i 1986 skiftede han leret ud med pensel og lærred og fik for alvor glæde af den nordiske og folkelige billedtradition, som Heerup og hans generation havde båret frem årtier tidligere. Fra sin base i New York udviklede Mathiesen sit eget kunstneriske udtryk i en sammensmeltning af de danske rødder og indtryk fra den hektiske hverdag i storbyen New York. Med udstillingen DK – US Heerup & Mathiesen udfoldes en spændende dialog mellem værker af to kunstnere, der trods adskillelse i livsbane og tid, havde en sammenfaldende interesse for livets store spørgsmål, som de ses indlejret i det enkle hverdagsliv. Det er derfor en stor glæde at introducere Gert Mathiesens kraftfulde malerier og grafiske værker til et dansk publikum. Trods et langt professionelt liv med keramikken og billedkunsten i hhv. Danmark og USA er det første gang Mathiesens værker vises på et dansk kunstmuseum. Med udstillingen trækkes friske tråde mellem Danmark og USA, og den internationale styrke i Heerups særegne billedsprog tages op til diskussion.

Dato og tid

Tor. d. 12. sep. 2019
Søn. d. 26. jan. 2020

Sted

Heerup Museum
Kirkesvinget 1
2610 Rødovre
Vis på kort

Kontakt

36 37 87 03
Museets hjemmeside

KUNSTNERBRØDRE. RING & BRENDEKILDE

Ring og Brendekilde

Udstillingens fokus er det usædvanlige kunstneriske parløb mellem kunstnerne L.A. Ring (1854-1933) og H.A. Brendekilde (1857-1942), der finder sted i perioden 1880-1920. Begge kommer fra fattige kår og deler i perioder både værelse og atelier i København i en tid præget af store politiske og sociale forandringer. Som brødre i kunsten deler de et fælles udgangspunkt, men udvikler sig forskelligt og får et forskelligt efterliv. Fælles for Ring og Brendekilde er deres sociale engagement. De skildrer livet, arbejdet og døden på landet blandt de fattigste, hvor de er vokset op, og motiverne udgør nogle af realismens fremmeste eksempler i dansk billedkunst.

Dato og tid

Søn. d. 22. sep. 2019
Søn. d. 26. jan. 2020

Sted

Nivaagaards Malerisamling
Gammel Strandvej 2
2990 Nivå
Vis på kort

Kontakt

49 14 10 17
Museets hjemmeside

Storm og Stille

Trækfugle
Stor retrospektiv soloudstilling med Anne Marie Johansen
Frederikshavn Kunstmuseum indleder det nye år festligt og farverigt med en stor alsidig udstilling af den lokale billedkunstner Anne Marie Johansen. Gennem malerier, skitser, tegninger, illustrationer, skulpturer og meget mere vises kunstnerens udvikling fra legebarn til målrettet kunstner. Anne Marie Johansen (f. 1968), som er autodidakt og arbejder på flere plan, har de sidste ca. 20 år været kunstner på fuld tid. Altid er hun i gang med nye skitser på arbejdsbordet, hvor alle forhåndenværende materialer bliver brugt: en gammel sko, papstumper, den sidste sjat af morgenkaffen og først og fremmest fingrene. Motivet får på denne måde struktur og rytme. Anne Marie tillader både sig selv og os andre at drømme og lade os rive med af den stemning, der opstår, når hun leger med materialerne, hvad enten vi flyver ud i himmelrummet til galakser og stjerner, leger med mariehøns og elefanter eller følger trækfuglenes ruter. Den danske salmeskat og de bibelske historier har stor betydning for Anne Marie, som har sat sig det ambitiøse mål at illustrere alle Den danske Salmebogs 791 salmer. Foreløbig er det blevet til 350 illustrationer, og nogle af dem kan ses på udstillingen. Med stor fantasi har Anne Marie kreeret et farvestrålende salmeskab, som især bruges, når kunstneren sammen med organist Henrik Strøm holder foredrag om salmerne. Kunstneren har ca. 17 bogudgivelser bag sig og har bl.a. illustreret to operafortællinger sammen med Søren Schelling. Anne Marie Johansens fantasifulde univers uden snævre jordiske grænser er balsam for hjerte og sjæl. Hendes livsglæde er smittende og omsættes i et fabulerende farvemættet billedsprog, hvad enten det gælder malerier, papirarbejder, skulptur, illustrationer, udsmykninger eller foredrag. Hun er en kunstner med noget på hjerte!

Dato og tid

Lør. d. 11. jan. 2020 14:00
Lør. d. 29. feb. 2020 16:00

Sted

Frederikshavn Kunstmuseum og Exlibrissamling
Parallelvej 14
9900 Frederikshavn
Vis på kort

Kontakt

98 45 90 80
Museets hjemmeside