Gå til hoved-indhold

SANS OG SAMLING

Fuzzy
SANS OG SAMLING er fællesbetegnelsen for fire særudstillinger i 2018, der fejrer Cobra i 70-året for bevægelsens stiftelse
Komponisten Fuzzy har skabt det elektro-akustiske musikværk VOLIÈRE inspireret af Carl-Henning Pedersens kunstneriske univers, og titlen refererer netop til et af malerens yndlingsmotiver, fuglen. VOLIÈRE består af ti satser af 3-7 minutters varighed, der i dagens løb afspilles i skiftende rækkefølge adskilt af pauser i varierende længde. Resultatet heraf er et foranderligt og levende musikstykke, der føjer en ny, sanselig dimension til Carl-Henning Pedersens farvestærke og fantasifulde malerier. Både i musikken og i billedkunsten er balancer og form afgørende – og begge kunstarter handler ifølge Fuzzy ikke mindst om ’det, som ikke kan beskrives med ord’. ”Det, som jeg oplever, er balancer. Når jeg ser et billede, kan det godt skabe en eller anden form for musik i mit hoved, men det er aldrig en musik, der illustrerer billedet, snarere det modsatte. Billeder sætter altid gang i noget i mig. Ikke mindst Carl-Henning Pedersens værker”, udtaler han om billedkunstens særegne musikalitet. I VOLIÈRE transformeres mødet mellem værk og beskuer, når to kunstformer taler sammen og skaber en unik og sanselig værkoplevelse.

Dato og tid

Søn. d. 01. apr. 2018
Lør. d. 01. jun. 2019

Sted

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum
Birk Centerpark 1
7400 Herning
Vis på kort

Kontakt

96 28 86 50
Museets hjemmeside

Farveflor – Broderi i 90 år


I 2018 er det 90 år siden, at Haandarbejdets Fremme blev grundlagt som en forening, der havde til formål at udvikle broderi som en selvstændig kunstform og at understøtte kunstnere, der arbejdede med håndarbejde. I dag har traditionen for smukt håndværk vokset sig stærk igen, og derfor viser Drøhses Hus i samarbejde med Haandarbejdets Fremme og Greve Museum denne udstilling.

Dato og tid

Fre. d. 17. aug. 2018 00:00
Tor. d. 02. maj. 2019 17:00

Sted

Drøhses Hus
Storegade 14
6270 Tønder
Vis på kort

Kontakt

74 72 49 90
Museets hjemmeside

Jais Nielsen – Epos i ler


Krukker og fade i lertøj dekoreret med hurtige penselstrøg, monumentale skulpturer i stentøj og fine smykker i porcelæn. Udstillingen præsenterer kunstneren Jais Nielsens (1885-1961) alsidige arbejde med keramikken, fra det legende lette lertøj til det alvorstunge stentøj. Jais Nielsen tilhører gruppen af danske avantgarde-kunstnere, der provokerer publikum med deres moderne, opbrudte maleri i tiden omkring 1. Verdenskrigs afslutning. Med afsæt i fransk, modernistisk maleri og med inspiration fra antikkens og middelalderens formsprog gør Jais Nielsen i 1915 sine første forsøg med leret. Her finder han det helt rigtige medie til at realisere det, der skal blive et enestående, keramiske livsværk. Antikkens og Bibelens store fortællinger leverer motiverne, som han fortolker i et særegent og stramt formsprog, der på samme tid er arkaisk og moderne. Blandt andet i hovedværket, Pottemageren fra 1925, hvis præsentation på Verdensudstillingen i Paris katapulterer Den kgl. Porcelainsfabrik og Danmark ind i stentøjets absolutte verdenselite. Udstillingen er en sanselig vandring gennem Jais Nielsens keramiske livsværk. Fra de første forsøg i lertøj, skabt på Københavns Lervarefabrik hos G. A. Eifrig over samarbejderne med Dansk Kunsthandel, Søholm og Saxbo, til de mange stentøjsarbejder, som han skabte på Den kgl. Porcelainsfabrik fra 1920 og frem til sin død. Desuden giver tegninger og skitser et indtryk af Jais Nielsens arbejdsprocesser, ligesom udstillingen præsenterer eksempler på de enestående Art Deco smykker i keramik og sølv, som han skabte i samarbejde med kgl. hofjuveler A. Dragsted. En bred vifte af værker, fra de store figurer og unikke værker til mindre stykker, der opnåede stor popularitet hos et bredt publikum. I forbindelse med udstillingen udgives en smuk og omfattende antologi, ’Jais Nielsen – Epos i ler’. Bogen kan købes i museumsbutikken.

Dato og tid

Lør. d. 13. okt. 2018 00:00
Søn. d. 28. apr. 2019 18:00

Sted

Clay - Keramikmuseum Danmark
Grimmerhus, Kongebrovej 42
5500 Middelfart
Vis på kort

Kontakt

64 41 47 98
Museets hjemmeside

Aarhus Kunstakademi - afgangselever fra 2018


Pernille Lærke Andersen - Irina Bek - Malene Kløve Dalsgaard - Rasmus Eliasen - Annette K. Ilfeldt - Jette Skovgaard Jensen - Ulla Skov Jensen - Mia Lindenhann - Dorthe Lund - Leif Lundorff - Diana Nordbek - Marianne T. Pedersen - Hedvig F. Poulsen

Dato og tid

Lør. d. 05. jan. 2019 14:00
Lør. d. 23. feb. 2019 16:00

Sted

Frederikshavn Kunstmuseum og Exlibrissamling
Parallelvej 14
9900 Frederikshavn
Vis på kort

Kontakt

98 45 90 80
Museets hjemmeside

Julian Schnabel - Aktion Paintings 1985-2017

Julian Schnabel - Aktion Paintings 1985-2017

ARoS Aarhus Kunstmuseums store særudstilling i efteråret 2018 byder på en udstilling med en af amerikansk kunsts helt store sværvægtere – den amerikanske maler og filminstruktør Julian Schnabel (f.1951). Udstillingen bliver den største præsentation nogensinde af kunstneren i Norden og er skabt i tæt samarbejde med kunstneren selv. Udstillingen viser over 40 værker i stor skala fra kunstnerens mere end 40 år lange karriere. OM JULIAN SCHNABEL Julian Schnabel står som den mest markante skikkelse i det figurative og fortællende maleris tilbagekomst i starten af 1980’erne efter at maleriet havde været dømt ude i en årrække til fordel for 1970’ernes mere idébaserede og ikke mindst indadvendte kunstform. Julian Schnabel begyndte sin kunstneriske karriere i USA, hvor han sammen med en markant gruppe kunstnere, der blandt andre inkluderede Jean-Michel Basquiat ønskede at bringe det subjektive og fortællende maleri tilbage til kunsten. Dette havde gennem lang tid været forladt til fordel for et udpræget minimalistisk og konceptuelt udtryk. Schnabel blev verdenskendt i de tidlige 80’ere, for sine enorme tallerken-malerier, også kaldet plate-paintings, der er kendetegnet ved at være malet på stykker af smadret porcelæn. Schnabel var blevet inspireret til at lave disse, efter at have besøgt Gaudis Parc Güell i Barcelona, kendt for dens mosaik­bænke. Schnabel fik anerkendelse og succes med hans brug af ukonventio­nelle og disharmoniske materialer som blandt andet de smadrede tallerkner og publikum vil derfor i udstillingen møde en mængde forskellige typer af maleri, der spænder fra bemalede tallerkner, over gamle slidte presseninger, til lærred og fotografiske tryk.

Dato og tid

Søn. d. 03. mar. 2019
19:00

Sted

ARoS
Aros Allé 2
8000 Aarhus C
Vis på kort

Kontakt

87 30 66 00
Museets hjemmeside